Övriga behandlingar

Koppning

Koppning är en behandlingsmetod som kan användas ensamt eller tillsammans med akupunktur. Behandlingen görs genom att placerar koppar av glas eller gummi på huden. Innan koppen placeras på huden, så skapas det en vakuum genom att tända en tändsticka eller spritdoppad bomullstuss i koppen. Syftet är att ta bort stagnation och stimulera flödet av qi och blod i området under koppen. Behandlingen är smärtfri och känns ungefär som massagenyp.

Koppning kan användas vis smärtor i kroppen (armar, ben, rygg och nacke) överansträngningar och etc. Den är speciellt effektiv mot dålig blod cirkulation.

Moxa (Moxibustion)

Moxabränning eller moxibustion är en gammal terapimetod som innebär stimulering av akupunkter med värme

Moxabränning eller moxibustion är en gammal terapimetod som innebär stimulering av akupunkter med värme. Man bränner stavar av örten gråbo (cigarrliknande kort stång ) och håller den nära huden. Moxa används för att värma och stärka. Den är bra för att ta bor kyla och fukt, lindra smärta i mage och rygg. Moxa ofta används i kombination med andra behandlingsmetoder som akupunktur inom tradionell kinesisk medicin.

Guashua (skrapning på huden)

Guasha består i en skrapning på kroppen med ett redskap som används för att stryka på kroppen för att öka cirkulationen i musklerna. Man drar fram och tillbaka över muskeler och senfärsten. Patienten upplever omedelbar lindring från smärta, stelhet, feber, kyla, hosta, illamående, och så vidare. Gua Sha används i förebyggande syfte och behandling av akuta eller kroniska sjukdomar. Redskapen som används finns i olika storlekar och är tillverkade av djurhorn.